Cimitirul

Cimitirul Eternitatea este situat în oraşul Roman, pe strada Mihai Viteazu nr. 11, în apropierea parcului municipiului, a stadionului şi a şcolii generale nr. 8, pe strada ce duce la gară.

Cimitirul, cu o vechime de peste o sută de ani era situat iniţial la marginea oraşului, însă, cu timpul, datorită dezvoltării urbane, acesta a ajuns să fie situat în partea centrală a municipiului, spre nord.

In acest cimitir şi-au găsit odihna veşnică, de-a lungul anilor, eroii români din cele două războaie mondiale, ostaşii ruşi căzuţi în al doilea război mondial, precum şi personalităţi ale neamului românesc, precum ing... Petrescu, tatăl scriitorului Cezar Petrescu şi numeroase feţe bisericeşti.

In anul 1884 s-au pus temeliile bisericii Schimbarea la Faţă, până în acest an, cimitirul neavând o biserică ci doar o modestă capelă. Ajutat de un comitet format din reprezentanţi ai urbei, Episcopul Melchisedec Ştefanescu al Romanului (luptător pentru Unirea Principatelor, fost membru al Academiei Române şi Ministru al Cultelor sub Domnitorul Alexandru loan Cuza) pune temeliile noii biserici în ziua de 9 martie 1884, motiv pentru care biserica are şi hramul „Sf. 40 de mucenici". Hramul principal, respectiv „Schimbarea la Faţă ", celebrat la 6 august i-a fost atribuit şi din cauza vechiului târg, vestit în toată Moldova, ce fiinţa în fiecare an la această dată pe platoul din jurul cimitirului.